dijous, 5 de març del 2015

UNS NAZIS


UNS NAZIS 

(i que els fem i els volem fora!)


Mal que ens pesi, Occitània també passa a la història per haver tingut durant un curt temps Vichèi com a capital imposada del règim totalitari i d’extrema dreta del Mariscal Pétain entre els anys 1940 i 1944.

En teoria, el règim de Pétain s’aplicava a tot l’estat francès metropolità (llevat de l’Alsace-Lorraine que pertanyia ja a l’Alemanya nazi). Des de la desfeta militar dels francesos l’any 1940 i fins l’any 1942, França estava dividida en dues zones:

  • La zona ocupada: (la meitat nord aproximadament), que estava sota l’ocupació militar dels alemanys però civilment governada pel règim de Pétain, tot i que els nazis hi exercien sovint amb supremacia

  • La zona dita “lliure”: (la meitat sud aproximadament i tenint en compte que no coincideix pas amb els límits d’Occitània) sota administració directa del règim de Pétain, règim col·laboracionista amb el III Reich

L’any 1942 l’alemanya nazi ocupa militarment també la zona dita “lliure” donant això més unitat a l’acció civil del règim de Pétain, tot i que ja es troba més afeblit.

Cal tenir en compte que durant el règim de Pétain la República és abolida de facto i no serà fins el 27 d’octubre del 1946 que, un cop alliberada França dels nazis, s’instaura la IV República 


Curiositats:


Diferents motius duen a escollir Vichèi com a capital del règim de Pétain:


La seva relativa proximitat de Paris (4h30 amb el tren de l’època)


Vichèi era la segona ciutat del país amb més capacitat hotelera i que comptava amb sumptuosos palaus. A més a més, tot plegat era administrat per una empresa de l’Estat francès, Compagnie de Vichy.


A causa dels seus hotels i del seu turisme termal, Vichèi comptava amb una de les centrals telefòniques més modernes del país (construïda l’any 1935 per l’arquitecte occità Léon Azéma) que permetia fàcilment establir comunicació amb qualsevol lloc del món.


Clarmont-Ferrand va ser descartada per la nombrosa presència d’obrers treballadors de les fàbriques Michelin (Liyon va ser descartada per ser el feu d’un dels pares de la III República, i Marselha i Perpinyà van ser igualment descartades per l’alt grau d’immigració que presentaven)


Més informació:


http://oc.wikipedia.org/wiki/Regim_de_P%C3%A9tain


Fitxes relacionades


per la resposta social:




per patir la repressió del Règim de Pétain:

Pastís

Un jugador de rugbi



per patir les conseqüències dels nazis:

Duna deu Pilat

Festival de Cannes

Festival d'Avignon

Gent per la Còsta d'Azur

Georges Brassens

Henri Matisse

La barca per marxar de Marselha



per beneficiar-se del corporativisme del Règim de Pétain:

Armanhac





  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada