dimecres, 8 de juny del 2016

EL RIU MÉS LLARG DE L’ESTAT FRANCÈS



EL RIU MÉS LLARG DE L’ESTAT FRANCÈS






Estem parlant del riu Léger (o Leir, o Leire). És un riu que neix a Occitània i desemboca a la Bretanya. 


És un riu que neix al Massis Central, en Ròse-Aups, a la muntanya anomenada Gerbier de Joc, on s’hi troben les tres fonts que fan néixer el riu.


Té una llargària de 1012 km i una superfície de conca de 117.000 Km²



Curiositats:


És el riu més llarg de l’estat francès.


En francès se’l coneix pel riu Loire, i en bretó pel riu Liger.


Neix a partir de les tres fonts que es troben a la muntanya del Gerbier de Joc, en el municipi occità de Santa Eulàlia i desenvoca a la ciutat bretona de Sant-Nazer, a on s’hi troba una de les majors drassanes de l’estat francès.


La Val de Loire, que el 2000 fou inclosa en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO, s'estén entre Sully-sur-Loire (al Loiret) i Saint-Florent-le-Vieil (a Maine-et-Loire), constituint un espai excepcional per la seva diversitat biològica, riquesa històrica i cultural. Són molt famosos els grans i bells castells coneguts pels Chateaux de la Loire.


Fins a mijans del segle XIX aquest riu va ser la via principal de transport de mercaderies de l’interior de l’estat francès fins al port de Naoned. Això va canviar amb l’arribada del ferrocarril. 


Les ciutats més destacades per les quals passa el riu Léger son les franceses Orléans, Tours, Nevers, Saumur, Amboise i Blois; i les bretones Sant-Nazer i Naoned.



Enllaços:











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada