dimarts, 5 d’abril del 2016

EL JAN PETIT


EL JAN PETIT

(amb totes les seves parts del cos!)







En Jan Petit (o Joan Petit) fou un pagès occità que l’any 1643 va co-capitanejar, a Vilafranca de Roergue, la Revòlta deus Crocants de Roergue contra el rei de França Louis XIV. Quan va ser capturat, va ser condemnat al suplici de la roda: un suplici que consistia a mutilar-li les diferents parts del cos. 







Curiositats:


La cançó infantil coneguda avui és el resultat de l'evolució d'aquesta història i és per aquesta raó que en la cançó se citen les diferents parts del cos, ja que la tortura de la roda mutilava progressivament el condemnat.


El nostre Jan Petit que trobareu en el mapa del disc #QuadèrnÒc us proposa també un petit joc: les seves parts del cos han quedat escampades per tot el mapa. Les heu trobades?


Aquesta cançó infantil és molt coneguda també a Catalunya (en to major enlloc del to menor que té la melodia occitana). Aquesta cançó va ser molt popular al llarg de tot el territori pirenaic. Per això trobem també el seu equivalent en la Ipurdi Dantza d’Euskal Herria.


Segons Joan Amades, a principis del segle XX en alguns llocs es cantava per Carnestoltes amb una coreografia força eròtica, en la qual el terme "dit" podia ser interpretat en un sentit figurat.


Existeix també una versió en francès (Jean petit qui danse) i una en bretó (Yann Gorig o tañsal) També es canta en castellà (Juanito cuando baila) i sembla ser que és una cançó que les comunitats hispàniques de Califòrnia la canten i fan ballar als infants i duen que els hi ha arribat de México


La Revòlta deus Crocants són diverses revoltes de camperols que van esclatar al Lemosin, al Carcin i al Perigòrd i es van estendre al sud-oest del país, a la fi del segle XVI i principis del XVII. Van ser causades per l'augment dels impostos estatals i senyorials en un moment de gran misèria de la pagesia després d'anys de guerres, i s'inscriuen en el marc de les guerres de religió de França. Els crocants recolzaven al rei d’origen occità Enric de Borbon contra la Lliga Catòlica i els senyors que hi participaven. Els motius religiosos van ser, però, marginals i les revoltes dels crocants van ser abans de res revoltes antifiscals. Aquests motins van ser tres, que van tenir lloc durant els anys 1594, 1624 i 1637. El primer va acabar amb la rebaixa dels impostos, en el segon foren executats Donat i Barran, caps de la rebel·lió, i després del tercer es concedí una amnistia general. Tot i així encara va haver-hi alguns conflictes: l’any 1643, amb la mort del rei Louis XIII (fill del rei Enric de Borbon), els pagesos del Roergue es van sublevar i aquí és quan intervé el nostre Jan Petit. L’any 1707 encara va haver-hi una revolta al Carcin.



Enllaços:









       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada