dijous, 2 de juliol del 2015

UN JUGADOR DE RUGBI



UN JUGADOR DE RUGBI





El Rugbi és un esport d’origen anglès que s’ha popularitzat molt a Occitània. 

Una de les coses que més caracteritza el rugbi és la pilota ovalada que es fa servir. 

És un esport d'equip de contacte, que consta de dos equips amb quinze jugadors cadascun (existeix una variant a 13); cada partit consta de dues parts de 40 minuts amb un descans de 10 enmig. Els jugadors lluiten per la possessió de la pilota i per aconseguir plantar-la a terra a la zona de marca o d'assaig de l'equip rival, amb una o dues mans i sense deixar-la anar. Aquesta acció suma cinc punts (un assaig) i dóna una oportunitat o intent per fer un xut directe entre pals (una transformació) i aconseguir-ne dos més. Igualment, l'equip atacant també pot marcar tres punts xutant la pilota entre els pals del rival, ja sigui amb un xut col·locat (cop de càstig) amb el joc detingut per una falta xiulada per l'àrbitre, o ja sigui amb un xut de sobrebot (un drop) amb el joc en acció en qualsevol moment.




Curiositats:



Durant l’Edat Mitjana hi havia un esport molt violent que era l’anomenat futbol medieval anglès o bé futbol de carnaval. El terme “futbol de carnaval” és l’adaptació cristiana del terme “Shrovetide football”, que consistia en la celebració d’un dia a l’any de futbol coincidint amb el dimarts de carnaval. Aquest futbol de carnaval es caracteritza per la falta de normes, la capacitat de violència que pot arribar a acceptar per tal d’aconseguir la pilota i dur-la al seu destí (sovint les partides acabaven tràgicament amb morts i ferits) i la gran quantitat de gent que hi podria participar (sovint dos grups rivals nombrosos, fins i tot pobles sencers). En aquella època les portaries solien estar molt allunyades (fins al punt que a vegades les portaries eren el bell mig de les places majors respectives de dues viles), la pilota era pesant, rodava amb dificultats i la lluita era per agafar-la amb força. Aquest joc va intentar ser prohibit diverses vegades al llarg dels segles per violent i perillós. El segle XIX va ser determinant ja que va haver-hi una fase de transformació i concretizació de les normes. Malgrat les prohibicions i les transformacions, el futbol de carnval ha sobreviscut i actualment encara es celebren alguns partits de Shrovetide football que procuren ser més civilitzats. 


Com dèiem, durant el segle XIX es va produir un procés de definició de les regles d’aquest futbol de carnaval en els col·legis d’Angleterra ja que els joves hi eren molt aficionats i des dels col·legis es reclamava un cert ordre i control. Cada col·legi, doncs, arribava a les seves pròpies delimitacions i normes. És així com d’aquests diferents processos simultanis de normativització en van néixer simultàniament el futbol modern i el rugbi. 


La tradició, però, atribueix la invenció del rugbi a un estudiant de teologia de la Rugby School. Segons el relat tradicional, l’any 1823, durant un partit de futbol, William Webb Ellis, "amb fina desobediència de les regles del futbol" va prendre la pilota amb les mans i la va dur fins a la meta contrària, obtenint un gol. La historicitat del fet ha estat reiteradament posada en dubte, però és acceptat oficialment per la International Rugby Board com primer antecedent del rugbi modern. 


Val a dir que en William Webb Ellis, considerat doncs per la tradició com el pare del rugbi modern, va morir a Occitània (creiem que hi va passar els darrers temps de la seva vida) i està enterrat al cementiri del municipi de de Menton, a la Còsta d’Azur.


Fem un repàs de les dates més destacades:

1839: un antic membre de la Rugby School introdueix el joc a la University of Cambridge i, d'aquesta manera, començà la seva difusió en terres britàniques.
1843: es forma el primer equip de rugbi, el "Guy's Hospital Rugby Club" de London.
1856: Primera codificació del rugbi. El rugbi es separa i es distingeix definitvament de la resta de futbols. 
1863: es funda el primer club de rugbi fora de les illes Britàniques, el Sydney University.
1872: El rugbi entra a França amb la creació del Le Havre AC i el English Taylors Club. 
1895: S’inicia un procés d’escissió i neix el rugbi a XIII (13 jugadors) (o també conegut com a rugby league), que es diferencia del rugbi a XV (15 jugadors). Entre diversos motius, el que va provocar aquesta separació va ser l’encarcarament de les regles i les divergències sobre el tema de la professionalització. Molts clubs es van dividir i separar en dos.
1921: el rugbi va ser introduït al Principat de Catalunya per Baldiri Aleu i Torres a Sant Boi de Llobregat, que hi va fundar la Unió Esportiva Santboiana, l'equip més veterà de tots els actualment existents als Països Catalans.


Tot i que el rugbi ha nascut a les Illes Britàniques i s’ha fet molt popular també als Estats Units, hi trobem certes proximitats i coincidències amb els territoris que han adoptat l’esport del surf, llocs on hi ha presència de cultures minoritzades. Pel cas del rugbi: Austràlia, Occitània, Països Catalans, Nova Zelanda o a Papua-Nova Guinea.


Durant el Règim de Vichèi el rugbi a XIII, que havia assolit gran popularitat desl del 1933 a tota França però especialment a Occitània i als Països Catalans, va ser prohibit i es va obligar als clubs de rugbi a XIII a fusionar-se amb els de rugbi a XV. Un cop passat el Règim de Vichèi, el rugbi a XIII va tornar a independitzar-se però amb certes dificultats que va anar superant. 

Frederic Mistral va jugar un partit de rugbi cometent un error garrafal que va tenir conseqüències posteriors. En podeu tenir més detalls en aquest article.


Durant el segle XX s’han desenvolupat grans variants d’aquest esport: barrejant-ho amb futbols més tradicionals, adaptant-lo a persones amb diversitats funcionals, sense contacte, sobre sorra, sobre gel, etc.



El rugbi a Occitània (només alguns exemples):

Racing club de Narbonne Méditerranée (RC Narbonne) (rugbi a XV)
Colomièrs Rugby (rugbi a XV)
Rugby club toulonnais (rugbi a XV)
Association Sportive Montferrandaise Clermont Auvergne (rugbi a XV)
Ligue Languedoc Roussillon (25 clubs, alguns d’ells catalans però, de rugbi a XIII)
Ligue Midi-Pyrenées (15 clubs de rugbi a XIII)
Ligue Aquitaine (11 clubs, alguns d’ells no occitans i de més al nord, de rugbi a XIII)
Ligue PACA (11 clubs de rugbi a XIII)
Ligue Rhône-Alpes (6 clubs, un d’ells occità, de rugby a XIII)



El rugbi als Països Catalans (només alguns exemples):

Dragons Catalans (Perpinyà) (rugbi a XIII)
Associació Catalana de Rugby Lliga (rugbi a XIII) (amb 10 clubs)
Unió Esportiva Santboiana (rugbi a XV ?)



Enllaços:





Fitxes relacionades



per ser-ne un jugador:




per la seva relació amb el carnaval:




per compartir l’orígen amb el futbol: 





per la repressió del nazisme:




pel lloc on està enterrat el “pare” del rugbi:




pels territoris on el rugbi s’ha fet fort:

Un surfista



per ser-ne l'emblema d'un equip:

Pic deth Mieidia d'Aussau








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada