CABECON![]()
El cabecon és un formatge occità fet generalment amb llet crua de cabra, originari sobretot de les regions del Massís Central com les regions del Carcin, del Roergue, de l’Auvèrnhe i del Perigòrd.
Es tracta d’un formatge rodó i petit, de 4 a 5 cm de diàmetre i de 1’5 cm de gruix. És un formatge de pasta tova amb pell florida. No acostuma a pesar més de 40 grams i sol tenir pels volts del 45% de matèria grassa.
Hi ha diferents varietats de cabecon.
Curiositats:
En francès es coneix aquest formatge com a Cabécou, però és una paraula afancesada a partir de la seva denominació original en occità. De manera estàndard, en occità se n’anomena cabecon, però segons la regió i el dialecte de l’occità també se n’anomena: cabecóu, cobecóu, cabrillóu, cabecó. Totes elles fan referència a la mescla del mot cabra / craba (en clara al·lusió a la seva matèria prima: la llet de cabra), i del mot fromatjon (per designar que es tracta d’un formatge petit).
El temps de maduració d’aquest formatge va des dels 10 dies fins a les 4 setmanes.
Hi ha diferents varietats de cabecons. Algunes d’elles son:
cabecon de Ròc Amador
(o també conegut simplement com a Ròcamador, és el que té una AOC des del 1996)
cabrecon de Lo Fèl
cabecon de Gramat
cabecon de Limotges
cabecon de Livernon
Enllaços:Fitxes relacionades
per ser un altre formatge occità:
per tenir un cabecon que té una AOC:
Ròc Amador
|
dimarts, 9 de febrer del 2016
CABECON
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada