SALSISSA DE TOLOSA![]()
La Salsissa de Tolosa és una especialitat culinària de la ciutat occitana de Tolosa.
Es tracta d’una botifarra fresca (no madurada) feta de carn magra de porc, sal i pebre. Per donar-li la forma s’enfunda utilitzant l’intestí gruixut del porc.
Acostuma a tenir una llargària d’uns 12-15 centímetres, i un diàmetre de 26-28 milímetres, tot i que també es pot trobar més llarga, enrollada, i que cal anar tallant.
Curiositats
Es té coneixement d’aquesta especialitat culinària des de l’any 1793 quan apareix en una relació de mercaderies d’un mercat de Tolosa. A París no se’n té coneixement fins a l’any 1898.
És un dels ingredients bàsics del caçolet, però també es menja a la brasa, rostida, fregida...
Tradicionalment és una botifarra a la qual no se li pot afegir ni greix ni conservants. Per tant es tracta d’una botifarra fresca que es conserva tan sols una setmana com a molt.
La Salsissa de Tolosa és molt semblant a les botifarres fresques o vermelles que tenim també a Catalunya i als Països Catalans, així com també hi ha la semblança de cuinar-la amb mongetes (com en el caçolet). En canvi a la resta d’Espanya la tradició és més de xoriços o de botifarres amb pebre vermell.
A més a més de ser un ingredient fonamental del caçolet, la salsissa de Tolosa és també un dels cinc ingredients del plat preferit del dinosaure Casimir: un personatge fictici del programa infantil francès L’île aux enfants que es va emetre per la televisió francesa (encara ORTF i seguidament TF1) durant els anys 1970. El plat preferit del dinosaure Casimir era el gloubi-boulga: una barreja de cinc ingredients amb salsissa de Tolosa (que havia d’estar crua però tèbia), confitura de maduixa, xocolata ratllada, plàtans aixafats, i mostassa ben forta. A vegades hi afegia altres ingredients opcionals com la nata fresca i les anxoves. Tanmateix es recomenava als infants de no fer la prova a casa sota el risc de que la barreja no tingués gaire bon gust...
Enllaços:Fitxes relacionades
per ser-ne un ingredient fonamental:
per ser una especialitat d'aquest lloc:
|
dimarts, 19 d’abril del 2016
SALSISSA DE TOLOSA
Etiquetes de comentaris:
Verd
Ubicació:
Tolosa, Occitània
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada