LA FILLA D'UN POBRE HOME... AL MOLÍ
Aquesta és una cançó que els Mirabèl·lus interpreten en el seu pas pel Perogòrd durant el seu #ItinerariÒc.
Es tracta d’una cançó tradicional del Perogòrd que explica la història de la filla d’un pobre home que se’n va cap al molí a buscar farina. El moliner li diu que el molí està trencat i que sabent-li molt de greu, no li podrà moldre el gra. Quan ja la noia està marxant, el moliner s’ho repensa, la crida i li diu que pot arreglar el molí. Amb el so del tic-tac de les moles del molí la noia s’adorm. Un cop es desperta, troba el seu sac de farina ple.
Curiositats:
Com en moltes cançons, s’hi pot trobar un doble sentit a la lletra. És fàcil fer-ne una lectura sexual: el moliner fa la feina i la noia acaba amb el sac ple.
És molt recurrent en cançons tradicionals del mediterrani fer al·lusions sexuals a partir de cançons de molins i moliners. Ja des del segle XIV trobem aquest tipus de dobles sentits. Alguns aspectes que poden alimentar i inspirar aquesta doble lectura:
En un molí de vent calen dues moles: una de més dura, calenta i que passa per sobre, dita masculina. Una segona de més freda, tova i humida, dita el llit o femenina. El resultat és un polsim blanquinós, tebi i que segons com és expulsat a saccejades.
L’agitació del sedàs per passar-hi el gra.
El fregament de les corretges.
Els moviments de vaivé del molí.
L’efecte somnolent dels sons de tic-tac del molí.
La foscor o poca llum que hi acostuma a haver-hi.
Curiosament, el cabaret més important i de referència a Europa s’instal·la en un molí. Estem parlant del cabaret ideat per terrassenc Josep Oller i Roca Le Moulin Rouge de Paris, del qual en trobem un a rèplica no menys cèlebre al Paral·lel de Barcelona.
Enllaços:Fitxes relacionadesper ser de les pocs personatges femenins d'aquest mapa (és que aquesta història tan masclista no ens ha deixat massa referents a l'abast): |
dimarts, 4 d’octubre del 2016
LA FILLA D'UN POBRE HOME... AL MOLÍ
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
*Perogòrd > Peiregòrd, Peirigòrd, Perigòrd
ResponElimina