diumenge, 8 de març del 2015

PANTALONS TEXANS


PANTALONS TEXANS


Els pantalons texans gaudeixen d’una gran popularitat i són utilitzats per una gran part de la població. Si bé els texans són americans, ara veurem com es basen a partir d'un teixit que la ciutat occitana de Nimes va fer cèlebre.

Per a fer uns pantalons texans s’utilitza un teixit que és el denim: un teixit de cotó espès i fort, amb lligament de sarja, molt resistent.

Diversos estudis assenyalen que aquest teixit va sorgir a Europa, a l'edat mitjana. Però aquests antecedents es difuminen fins que al segle XVII es troba a la ciutat occitana de Nimes un centre industrial tèxtil basat en el cotó, que va donar nom al denim o teixit de Nimes. Aquest va començar a fer-se popular per la seva resistència, ja que era emprat en els seus començaments per a la realització de veles de vaixell i tendes de campanya, de tendals i lones.

L’any 1853, Levi Strauss, un comerciant de San Francisco (immigrant alemany d’orígen jueu), va pensar a utilitzar les lones que es feien servir en la fabricació de tendes de campanya per fer roba de treball per als miners: una roba que resistís la vida a la intempèrie i el pes del mineral trobat a les butxaques: el denim. Aquests pantalons van ser rematats amb reforços de coure, eren tots del color marró usat per fer les tendes i sense butxaques posteriors.

El 1872 Levi Strauss, va patentar els jeans com a roba de treball (era utilitzada per pagesos, miners i d'altres treballadors). 

Poc després, els genovesos es van encarregar de tenyir la tela amb un altre pigment blau, menys car i més abundant, l'indi extractat d'una lleguminosa colorant procedent de Java i de l'Índia, que finalment va ser patentat el 1873 per Strauss amb el seu nom. El 1880, el químic Adolf von Baeyer va obtenir un colorant blau des de l'àcid antranílic, i els pigments d'origen biològic van ser abandonats.

Va ser, però, cap als anys 1950 que es va popularitzar l'ús d'aquests pantalons entre la joventut americana i uns anys més tard, als 60, a Europa.


Curiositats:


Quan aquest teixit tan resistent es va fer famós pel centre industrial que hi havia a Nimes, va passar a anomenar-se “teixit de Nimes” i d’aquí el nom “denim” que vol dir “de Nimes”.


Levi Strauss & Co. va ser la primera companyia a la història en produir pantalons texans.

Quan als anys 50 els texans es van popularitzar entre la joventut americana va ser com a símbol d'inconformisme. Ha anat molt lligat amb el moviment del rock and roll.


Més informació:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada