dimecres, 8 d’abril del 2015

CYRANO DE BRAGEIRAC



CYRANO DE BRAGEIRAC






És el títol d'una obra teatral escrita per l’occità Edmond Rostand i estrenada el 27 de desembre de 1897. Es tracta d'una comèdia heroica en cinc actes i en vers, que en la seva època va ser l'obra més popular del teatre francès. Els crítics la consideren una obra mestra i l'èxit més notable del teatre popular.

Curiositats:


Aquesta obra està basada en la vida del dramaturg i poeta francès Cyrano de Brageirac, que no té cap relació amb Occitània. Cyrano era un poeta i lliure-pensador, arrogant i fantasiós, que signava els seus escrits amb noms més o menys imaginaris que ell feia seus. L’any 1638 adopta el nom de "Bergerac" (en francès, que en occità és Brageirac) i que corresponia a les terres que va poder comprar el seu avi (Savinien I de Cyrano) en enriquir-se amb el seu negoci de peixateria, i gràcies a la qual cosa la família de Hercule-Savinien va entrar en el cercle de la menuda noblesa. La seva relació amb Occitània no va més enllà d’aquest sobrenom que es va posar (va viure tota la seva vida pràcticament a París).


En un primer moment Cyrano va escollir la vida militar, on es va fer cèlebre per la seva espasa i els seus nombrosos duels. Es va retirar de la vida militar després de dos anys al rebre una ferida a la gola durant el setge d'Arres, contra les tropes espanyoles.


Quan Edmond Rostand s’inspira de Cyrano per fer la seva obra aprofita la fama que tenien els gascons com a bons espadatxins (com el Comte D’Artahnan) i el sobrenom de Cyrano per ambientar l’obra a Occitània i poder reforçar la seva obra amb aquests tòpics (a l’obra Roxanne està enamorada del jove cadet gascó Christian de Neuvillette, per exemple). 


Edmond Rostand no està gens convençut del Cyrano de Brageirac que ha escrit. El seu temor al fracàs amb aquesta obra va ser tal que va arribar a reunir els actors uns minuts abans de la primera representació per demanar perdó per haver-los involucrat en una obra tan arriscada. A partir de l'entreacte la sala aplaudia dempeus i Rostand va ser felicitat per un ministre del govern al final de la representació, que li va lliurar la seva pròpia medalla de la Legió d'honor per honorar-lo, afegint que tan sols s'estava avançant lleugerament en el temps.


La ciutat occitana de Brageirac té algunes estàtues dedicades al Cyrano.



Més informació:







Fitxes relacionades


per tenir la fama de ser tan bon espadatxí com ell:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada