dimecres, 29 d’abril de 2015

UN SURFISTA


UN SURFISTA
La costa atlàntica d’Occitània és molt propícia i favorable a les condicions necessàries per a la pràctica d’aquest esport. Durant tot l'any s'hi produeixen onades potents i canviants. És per tant, un esport força popular entre els joves gascons.


Curiositats:


El surf és un esport molt antic amb més de 500 anys d'història a les illes de la Polinèsia. Amb les colonitzacions aquest esport es va veure molt perjudicat i no va ser fins entrat el segle XX que es va popularitzar generant una subcultura.

A finals dels anys 1950 van aparèixer els primers precursos californians i francesos a les platges de Biàrritz. Però no va ser fins l'any 1972 amb l'arribada de surfistes australians per tota la costa de les Lanas de Gasconha que va agafar una forta popularitat i va emprendre un gran desenvolupament. 


En el llenguatge dels surfistes (ple de termes en anglès) s’utilitzen dos mots de procedència occitana: mascaret i baïna


La part atlàntica d’Occitània és una de les destinacions més famoses dins del turisme de la cultura del surf.

La Federation Française de Surf té la seva seu a la vila occitana de Sòrts e Òssegòr.


Hi ha qui relaciona aquest esport i la seva presència en zones de cultures locals fortes (com per exemple els aborígens d’Austràlia, o els maoris de Polinèsia… o els occitans gascons a França)
Més informació:

Fitxes relacionades:per ser un nou motor econòmic de la regió:

Lanas de Gasconha


pel lligam amb una dels municipis occitans més importants del surf:

Antoine de Saint-Exupérypels territoris on el surf ha arrelat: 

Un jugador de rugbiper ser dels pocs rius al món que els donen un bon mascaret:

El riu de Brageirac

Un riu de Catalunya que se'n va cap a l'Atlàntic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada