dimarts, 27 d’octubre del 2015

LE GRAND BAL DE L’EUROPE



LE GRAND BAL DE L’EUROPE





Le Grand Bal de l’Europe son unes trobades que es fan anualment per aprendre, compartir i gaudir de la dansa folk. Sota un format de festival d'estiu, cada any hi ha una cita a Gennetines, a France. Degut a la gran afluència d'assistents que hi havia i per tal de descongestionar el festival de Gennetines,  del 2008 al 2016 es va crear un segon Grand Bal de l'Europe simultani, una setmana més tard, a Sant Gervasi d’Auvernhe, aquest cop en territori occità. 

Curiositats: 




El primer Grand Bal de l’Europe es va fer l’estiu del 1989 en els terrenys de l’antiga Ferme des Gauthiers, situada la municipi de Gennetines (Bourbonnais, a France, una zona de transició entre la llengua d’oc i la llengua d’oil, trobant-se concretament Gennetines en la zona de la llengua d’oil).


Tot comença quan l’estiu de l’any 1989 en Bernard Coclet decideix aprofitar una granja (que havia rebut per herència dels seus familiars pagesos) per compartir amb els seus amics els coneixements sobre les danses. Es realitza doncs una primera edició del que acabarà essent una de les trobades de dansa folk més multitudinàries de tot Europa i que fins a l’actualitat s’ha celebrat sense interrupció cada estiu. 


Tan gran és l’èxit d’aquestes trobades que, a mitjans de la primera dècada dels anys 2000, els terrenys de Gennetines es veuen prop dels seus límits: el festival compta amb més de 3600 participants diaris, 500 formadors i músics, 199 balls, 186 tallers…


En Bernard Coclet i tot l’equip de l’organització decideixen crear un segon festival per tal de descongestionar el primer. L’estiu del 2008 neix doncs Le Grand Bal de l’Europe a Sant Gervasi d’Auvernhe (ara sí en territori occità) i que serà una còpia pel que fa a filosofia, funcionament i contingut del seu germà gran de Gennetines.


Ambdós festivals tenen lloc a l’estiu i a poques setmanes de diferència: el festival de Gennetines acostuma a ser la tercera setmana de juliol, i el de Sant Gervasi d’Auvernhe la primera d’agost. Com que l’equip organitzador és molt similar, cal que els dos festivals siguin en dates diferents. Els dos festivals disten de poc més de 100 kilòmetres.


Es tracta d'un festival en el qual, al llarg d’una setmana i en diferents espais simultanis, s’hi realitzen durant el dia gran quantitat de tallers  per descobrir, aprendre i/o perfeccionar diferents danses i estils de diferents tradicions; i al vespre i a la nit concerts amb els millors grups de l’escena folk europea per a posar en pràctica tot allò après. La quantitat d’activitats simultànies que hi ha (tallers, concerts, jams…) permet que cada persona vagi escollint allò que més li interessa en cada moment.


L’entrada al festival és pagant i s’hi pot anar per tota la setmana o en dies puntuals. La gran majoria de participants aprofita la zona d’acampada però si la zona ho permet hi ha qui es busca l’allotjament pel seu compte. 




També hi ha la possibilitat de participar-hi com a voluntari realitzant tasques de serveis, administració o d’organització i gestió. 

Tot i que el festival de Sant Gervasi d’Auvernhe ha aconseguit descongestionar (o si més no frenar la crescuda) del festival de Gennetines, val a dir que també ha anar assolint un gran èxit arribant a nivells de participació molt elevats i similars. Molts balladors aprofiten per fer els dos festivals. 


Des de l’hivern del 1996 es fa també una trobada a l’hivern: el P’tit bal des Gauthiers, a Gennetines mateix però amb places molt més reduïdes i amb prioritat pels organitzadors, músics i mestres de dansa. 


Si bé en aquests festivals hi ha una gran presència de danses i musiques de tota europa però especialment de tot el país francès (entre elles moltes d’occitània, tot i que no se’n reivindica massa l’identitat cultural i sovint queden com a danses regionals franceses) hi ha hagut els darrers anys una bona representació de les danses i cultura dels Països Catalans. 

L'any 2016 va ser la darrera edició del Grand Bal de l'Europe a Sant Gervasi d’Auvernhe. L'afluència creixent de participants i la manca de possibilitats d'ampliar les infraestructures van fer que després de la novena edició es desestimés donar continuïtat al Grand Bal de l'Europe a Sant Gervasi d’Auvernhe, a canvi de concentrar dues setmanes de ball a Gennetines.


L'associació Les Brayauds aprofita el buit que deixa el Grand Bal de l'Europe a Sant Gervasi d’Auvernhe i proposa el nou festival Comboros que veurà la seva primera edició l'agost del 2017.



Més informació:






Fitxes relacionades



per ser altres festivals de música i danses tradicionals:







per ser un lloc a on en pots aprendre:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada