dimecres, 23 de març del 2016

VICHYSSOISE


VICHYSSOISE




La vichyssoise és una crema de porros, amb cebes, patata, nata i brou de pollastre que se serveix freda. 


El seu nom reflecteix el topònim de la ciutat occitana de Vichèi


Curiositats:



Sembla ser que va ser una invenció del cuiner occità Louis Diat que treballant de cuiner a l’Hotel Ritz Carlton de New York l’any 1917 va crear aquesta recepta tot recordant la sopa que la seva mare els feia en el seu poble natal i que ell i son germà refredaven afegint-hi llet freda. És per això que rep el nom de la ciutat occitana de Vichèi, molt propera al seu poble natal que és Montmarault.


Es distingeix del puré de porros, en què és una mica més líquida perquè conté més aigua.


A la cuina mediterrània el puré i la crema de porros és molt habitual i és considerada més aviat humil i poc sofisticada. Existeix des d'antic. En general les sopes i guisats amb porro, ceba, all, etc., formen la base d'aquesta dieta i són presents igualment a cuines com la britànica o la basca. El fet d'afegir nata a les cremes de verdures és típic tradicionalment de París i el nord de França, encara que modernament s'ha estès per tot arreu.


L’any 1950 Louis Diat va declarar a la revista New Yorker :
« Au cours de l'été 1917, alors que j'étais depuis sept ans au Ritz, j'ai réfléchi sur la soupe aux poireaux et pommes de terre de mon enfance que ma mère et ma grand-mère avaient coutume de faire. Je me rappelai comment, en été, mon frère aîné et moi y versions du lait froid pour la rafraîchir et combien elle était délicieuse. Je décidai de faire quelque chose de semblable pour les clients de l'hôtel Ritz. »


En un primer moment Louis Diat la va anomenar crème vichyssoise glacée però l’any 1930 quan la carta de l’Hotel Ritz Carlton de New York va passar del francès a l’anglès es va traduir per cream vichyssoise glacée.


Aquesta sopa no està exempte de controvèrsia sobre el seu origen: des de fa quasi un segle es discuteix si veritablement es tracta d'innovació gastronòmica, o si bé ha estat idea d'un cuiner nascut a França o si bé es tracta d’una invenció dels Estats Units. 


Una altra versió és que el cuiner parisí Jules Gouffé va crear una recepta de sopa calenta de patata i porro que va publicar al Royal Cookery l’any 1869. Podria ser que Louis Diat només recollís la tradició culinària de la cuina francesa d’unes generacions anteriors i li afegís el fet de servir-la freda. 

A la pel·lícula Batman Returns de l'any 1992, l'Alfred serveix una vichyssoise a Bruce Wayne.




Enllaços:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada