divendres, 15 d’abril del 2016

CAMP D’ESPÍGOL



CAMP D’ESPÍGOL






L’espígol i els seus camps són un dels elements del paisatge que tradicionalment s’ha associat a la Provença, essent fins i tot element de reclam turístic. És un dels llocs més emblemàtics on aquest arbust hi creix de manera salvatge.


Abans de que el seu cultiu s’escampés pel món, l’espígol creixia sobretot a la Provença i també en els països de l’oest de la conca mediterrània.


L'espígol és un arbust mediterrani de la família de les lamiàcies o labiades que floreix a l'estiu, a partir del mes de juny. Habita terrenys calcaris, secs, pobres i solejats per poder florir intensament. Actualment, però, el seu cultiu s’ha escampat ple món i en podem trobar fins i tot al Japó.


És una planta medicinal però també molt apreciada per la seva olor i essència.



Curiositats:



A l'espígol en català també se l’anomena espígol ver, espic, espígol d'estiu, espigola, barballó o lavanda.


El nom de lavanda prové del llatí lavare, ja que els romans perfumaven els seus banys amb aquesta planta, aprofitant les seves qualitats aromàtiques i curatives per netejar i purificar.


L’espígol és apreciat com a planta medicinal. Un dels sinònims d’aquesta planta és Lavandula officinalis, aquest cop referint-se a les “oficines” de farmàcia. Tradicionalment s'usa una infusió de flors com a tranquil·litzant o inductor a la son. També va ser usada a antigament per combatre la pesta. 


Dins de l’àmbit de la perfumeria s'obté d’aquesta planta l'oli essencial d'espígol i diversos perfums i colònies. També s’utilitza per perfumar la roba fent una pinya amb les fulles agrupades.


És un bon repel·lent de mosquits i un bon reclam per a les papallones.


També ha estat considerada una planta afrodisíaca ja que la seva aroma endolceix el cor, crea un ambient harmoniós i predisposa a l’amor. Era habitual posar un bri de lavanda a les cartes d’amor i en els coixins s’hi posaven saquets d’espígol amb flors de violeta. 


Al Pallars, l’espígol ha estat utilitzat com un protector de la llar. Amb la part aèria de la planta se’n confecciona una creu per a la porta de casa que protegeix de malalties i adversitats. 


Una de les varietats (l’espígol ver) es cultiva sobretot (però no només) a Occitània, a la Provença , al departament de Vauclusa, especialment a Saut. Des de l’any 1981 hi ha una AOC (appellation d’origine contrôlée): Lavande fine de Haute Provence.

Al Japó, hi ha la ciutat de 富良野市, a 北海道, que és cèlebre també pels seus camps d'espígol. 






Enllaços:









Fitxes relacionades


per trobar aquest paisatge al Japó:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada