dimarts, 30 d’agost del 2016

UN RIU DE CATALUNYA QUE SE’N VA CAP A L’ATLÀNTIC



UN RIU DE CATALUNYA QUE SE’N VA CAP A L’ATLÀNTIC





Estem parlant del riu Garona. És un riu que neix en territori administrativament considerat com a Catalunya, però no hem d’oblidar que és a la Val d’Aran, i per tant és a Occitània on neix. 

Tradicionalment, els aranesos han establert el naixement a l'Uelh deth Garona al Plan de Beret, a uns 1.870 m d'altitud.

Té una longitud de 647 km, la seva conca, de 55.000 km², permet un cabal mitjà a Bordeus de 700 m³/s.

Passat Bordèu, s’ajunta amb les aigües del riu Dordonha, on formen l’estuari de Gironda.


Curiositats:



S'han proposat tres indrets diferents com a naixement del riu Garona. Tradicionalment, els aranesos han establert el naixement a l'Uelh deth Garona, al Plan de Beret, a uns 1.870 m d'altitud. Una segona tesi és el circ Ratera-Saboredo, a uns 2.600 m d'altitud, on hi ha l'estany més alt de la capçalera del riu de Saboredo. Aquest punt és actualment considerat com a veritable origen de la Garona per múltiples experts, i compleix els criteris definits per la National Geographic Society i la Smithsonian Institution, que consideren que el naixement està situat al punt de la conca més distant de la desembocadura del riu, seguint tots els possibles recorreguts de l'aigua. Una tercera tesi en situa el naixement a la Tuca de la Maladeta, a més de 2.300 m d'altitud. Això implica un trajecte subterrani va ser suggerit pel geòleg francès Louis Ramond de Carbonnières l'any 1787, però no va poder ser confirmat fins a l'any 1931, quan l’occità Norbert Casteret va afegir tinta fluorescent al forat, i va observar el ressorgiment unes hores després a l'altre costat de la muntanya, als Uelhs deth Joèu. Atesa l'altitud superior d'aquest origen, en comparació amb la tesi de l'Uelh deth Garona, Casteret va considerar que el riu que neix al Plan de Beret és realment un afluent del Garona i no el Garona mateix. Tanmateix el recorregut suggerit per aquesta teoria no supera el recorregut iniciat a Saboredo.


El riu Garona és un riu que pràcticament fa de frontera. Si considerem que el seu naixement és amb el riu de Saboredo , ja comença fent frontera entre el territori lingüístic català i occità. I a partir d’aquí el riu sembla que va vorejant el contorn de la zona de parla gascona. 


El riu travessa la ciutat de Tolosa. La part de Tolosa d’un dels costats del riu és llenguadociana mentre que l’altra és gascona. També passa per la ciutat d’Agen.


El Garona és navegable fins a Lengon. Tot i que la idea d’unir de manera navegable l’Atlàntic amb el Mediterrani ve d’antic, no va ser fins l’any 1853 que es va inaugurar el canal de Garona, que el fa navegable fins a Tolosa. A Tolosa ja hi havia el que després de la revolució francesa es coneixia pel Canal du Midi, que des del segle XVII unia Tolosa amb el Mediterrani per Seta. La connexió dels dos canals fa factible la comunicació entre l’Atlàntic i el Mediterrani. Es parla del Canal de las Doas Mars per referir-se al recorregut complert de la unió dels dos canals. 


El nom de Garona prové de Garumna , nom que, segons sembla , conté la paraula aquitana -unn , onna (font, riu) i que es troba en el nom de diversos rius d’Europa occidental tals com el Sèina o Sòna. Una altra hipòtesi suggereix que " Garona" procedeix del protoeuskera gar i ona . ' Gar ' fa referència a l'aigua ' i ona significa ' bo'. Justament el lloc on tradicionalment s'ha marcat com a naixement del riu es diu la Bonaigua.


El riu Garona, juntament amb el riu Dordonha, és dels pocs rius del món que compten amb el fenòmen del mascaret, tan apreciat pels surfistes.


Enllaços:



Fitxes relacionades


per ser via important de transport comercial:






per ser dels poc a tenir mascarets:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada