dimarts, 28 de febrer del 2017

TEODÒR AUBANÈU



TEODÒR AUBANÈU

[Teoudor Aubanèu]




Teodòr Aubanèu fou un poeta occità del segle XIX que va marcar fortament l’etapa de la Renaissença Occitana . Va ser fundador del felibritge. Va néixer l’any 1829 a Avinhon i hi morí l’any 1886.


Curiositats



Era impressor d'ofici, per tradició familiar; i exercia el títol d'impressor del papa.


Com a catòlic que era ell i la seva família, seguia les trobades de la Societat de la Fe, a on fa amistat amb el també escriptor i professor Josèp Romanilha, a partir del qual conegué a un dels alumnes d’aquest últim: Frederic Mistral.


Va ser un dels fundadors del felibritge, juntament amb Josèp Romanilha i Frederic Mistral entre d’altres, l’any 1854 a l’aplec de Fòntsegunha.


Fou un gran divulgador de la literatura occitana moderna. Intentà d'unificar l'estil de la literatura provençal antiga, cortesana i cavalleresca, amb el sentit popular i realista de la literatura occitana renaixent. Va contribuir a normalitzar la grafia mistralenca de l'occità utilitzada per Frederic Mistral, però no unificà les diferents tendències occitanistes


En col·laboració amb la seva muller Josefina Mezen, fou el primer editor l’any 1855 de l'Armanac Provençau [Armana Prouvençau], revista editada en occità i que n’era l’òrgan oficial del felibritge


L’any 1860, publica La miugrana entreduberta [La mióugrano entre duberto] a on canta al seu amor Zani, una noia amb qui s’estimaven però el seu amor mai va ser declarat i l’any 1864 acabà ella ingressant en el convent de les Filhas de la Caritat. El llibre va ser acollit amb un gran entusiasme pel món literari i del felibritge, però no gens pel catolicisme avinyonès, cosa que va posar en problemes la seva impremta familiar, molt lligada a l’arquebisbat d’Avinhon.



El 1885 publicà un altre llibre de poemes Lei filhas d'Avinhon [Li fiho d'Avignoun], d'un sentimentalisme exaltat, que fou censurat per l'arquebisbe i per Josèp Romanilha, representant del sector més conservador del felibritge. Intentà de destruir-ne tants d'exemplars com pogué. Poc després, l’any 1886, morí d’una apoplèxia.




Enllaços:







Fitxes relacionades


pels títols del seu ofici familiar:




per ser del mateix lloc:




per ser amic seu i del seu mestre:



per ser fundador del felibritge:






 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada