divendres, 13 de març del 2015

COMTE D’ARTANHAN


COMTE D’ARTANHAN 

Carles de Batz Castèlmoro



Per la majoria de tots nosaltres, en d’Artanhan és un gos, protagonista d’una sèrie de dibuixos animats. Però qui va ser en d’Artanhan i com ens ha arribat en la forma que l’hem conegut?


En d’Artanhan va ser un personatge real, de nom Carles de Batz Castèlmoro: un famós mosqueter gascó del segle XVII. Va néixer entre el 1611 i el 1615 al Castèth de Castèlmoro, a tocar de Lupiac. Va morir a Maastricht, durant la guerra francoholandesa, l’any 1673.


Va formar part dels mosqueters de la primera companyia dels anomenats mosqueters grisos (pel color del seu uniforme) o també grans mosqueters, reconstituïda l’any 1657. Va viure i exercir a París, al Palau de Versailles i a Lille.


Aquesta és la seva vida. Llegeix les curiositats per saber com ens ha arribat a la pantalla.






Curiositats:



Gatien de Courtilz de Sandras, un escriptor i ex-mosqueter contemporani del comte d’Atanhan, va escriure unes memòries de M. d’Artagnan, que es van publicar l’any 1700. Però sembla ser que en Gatien no va conèixer personalment en d'Artanhan. Com va saber de la seva vida?


Gatien de Courtilz de Sandras, escriptor imprudent, va ser empresonat diverses vegades a la Bastille. Allí va conèixer Besmaux, el Governador de la Bastille i qui havia sigut antic company d’en d’Artanhan. D’aquí en Gatien en treu la informació i en fa un relat on mescla realitat i ficció.


Aquestes memòries de Gatien van inspirar un dels protagonistes de les novel·les Les Trois Mousquetaires, Vingt ans après i Le Vicomte de Bragelonne, d'Alexandre Dumas (pare) l'any 1844. A la primera novel·la és un espadatxí gascó que decideix ingressar al cos dels mosqueters. 


Les noveles de Dumas van inspirar, al seu torn, la sèrie de dibuixos animats per a la televisió D'Artacán y los tres mosqueperros, a la qual la majoria de personatges són gossos.


Has de saber que l'empresa BRB Internacional, que va produir juntament amb l’estudi japonès Nippon Animation (日本アニメーション) els dibuixos animats d’aquest personatge, és una empresa catalana fundada pel mallorquí Claudi Biern Boyd (productor, guionista i director de sèries animades), del qual també son productes seus les sèries Els bobobobs, David el Gnomo (i la seva seqüela La crida dels gnoms), Història de Catalunya i La volta al món de Willy Fog.


El compte d'Artanhan no deixa de reforçar el tòpic de que els gascons són molt bons espadatxins. Aquesta fama és la que farà que el personatge de Cyrano de Brageirac se'l situï també a Occitània.



Més informació:





Fitxes relacionades



per tenir fama de ser un bon espadatxí gascó:

Cyrano de Brageirac





per haver nascut en terres dels seus vinyars i inspirar-ne llur companyia:

Armanhac




per haver-ne fet uns dibuixos animats:

Dos japonesos fent fotos




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada