dijous, 5 de març del 2015

PUÈI DOMAT


PUÈI DOMAT


El Puèi Domat és un volcà inactiu d’Occitània, concretament de l’Auvèrnhe, dels Monts Domats del Massis Central. Té una altitud de 1464 metres, es troba a una desena de quilòmetres a l’oest de Clarmont-Ferrand, i la seva silueta dóna un tret molt característic al paisatge de la zona.


Curiositats:


Al seu cim hi trobem un temple romà dedicat a Mercuri, una estació metereològica amb una gran antena, botigues i un restaurant.


El 19 de setembre de 1648 Blasi Pascal va realitzar el següent experiment per comprovar les seves teories sobre el buit, els liquids i el tub baromètric: va pensar que la pressió atmosfèrica que hi ha a Clarmont-Ferrand hauria de ser diferent a la que hi ha a la muntanya més propera que era el Puèi Domat. Pascal li va fer transportar al seu cunyat Florin Périer un tub de Torricelli fins a dalt de la muntanya. L’experiment va ser seguit de prop per capellans i sabis.


El 6 de març de 1908 els germans Michelin creen el Prix Michelin que recompensava amb 100 mil francs d’or el primer pilot d’avió que fos capaç de volar de París fins al cim del Puèi Domat. El dia 7 de març de 1911, Eugène Renaux acompanyat d’Albert Senoucque s’emporten el premi.


13 vegades ha estat part del recorregut d'una etapa del Tour de France.


Més informació:


http://oc.wikipedia.org/wiki/Pu%C3%A8i_Domat_%28mont%29


Fitxes relacionades


pels experiments científics:

Blasi Pascal



per l'aviació:

Antoine de Saint-Exupéry

En Bibendum



per ser etapes del Tour de France:

Sestrieras

Sompòrt



per formar-ne part:

Massís Central






  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada