dimarts, 1 de desembre del 2015

FIFRES DE GARONNE


FIFRES DE GARONNE



A Sent Pèir d'Aurelhac s’hi celebra cada any una festa entorn dels pifres, l’alosa i el vi. Aquest festival, que té una durada d’uns tres dies i que es realitza cap al darrer cap de setmana de juny, és organitzat per l’associació Les sous-fifres de Saint Pierre amb la col·laboració de l’associació GAVES.



Curiositats:



Aquest festival es va crear l’any 1991 amb la intenció de potenciar el patrimoni cultural al voltant de tres elements que caracteritzen el valor cultural, festiu i distintiu del poble: 
  1. els pifres (com a element musical característic i propi amb tot el que hi va al seu voltant: dansa, agrupacions instrumentals…) 
  2. l’alosa 
  3. i el vi
Aquests dos darrers, productes gastronòmics lligats al riu i al terrirori, als àpats festius i quotidians que teixeixen l’activitat econòmica i cultural. 
El festival també vol ser una reivindicació de la cultura rural. 


En aquest festival s’hi combinen molts elements participatius: tallers de musica, de dansa, concerts, balls, jocs, arts visuals i plàstiques, etc. Es tracta d’un festival molt acollidor amb propostes per a totes les edats.


Un dels eixos del festival és el pifre: instrument típic de la zona i que a Sent Pèir d'Aurelhac gaudeix de molta popularitat essent un instrument de practica comú entre els seus habitants, molts d’ells aprenent-lo de tradició oral. El conjunt instrumental per exel·lencia és la ripataulèra: conjunt de pifres i tambors, tot i que la flexibilitat d’aquesta formació permet l’acollida d’altres instruments arribant-se a formar autentiques bandes (acordions, violins, vents metall…). Es tracta doncs d’un festival que privilegia molt els grups i la música tradicional al voltant de les flautes, especialment travesseres. 



En Joan Moliner amb el seu grup de flabiols Els Francolins van actuar en el festival l’any 2003. En Joan Moliner té composada una peça per cobla i flabiols titulada Els Fifres, l’Alosa i el Vi.


El grup de folk del Vallès Semproniana també va participar en l’edició del festival del 2008.


Més informació:





Fitxes relacionades


pel lligam amb el seu entorn:

Un que neix a Catalunya i desemboca a l'Atlàntic



per ser-ne un dels protagonistes de la festa:




per ser altres festivals de música i danses tradicionals:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada