dimarts, 12 de gener del 2016

FESTIVAL DE CANNES


FESTIVAL DE CANNES



El Festival Internacional de Cinema de Canas (oficialment en francès: Festival de Cannes), és un dels festivals de cinema més prestigiosos del món, que cada any se celebra durant la segona quinzena del mes de maig a la ciutat occitana de Canas, al departament dels Aups Maritims. El màxim guardó que atorga el festival és la Palma d'Or a la millor pel·lícula.


Curiositats:


El festival neix per una banda de l’anhel de França de voler ser un referent cultural a nivell internacional, i per una altra banda de la demanda que li arriva a Jean Zay (ministre de l'Éducation nationale et des Beaux-arts du Front populaire)  de fer un festival de cinema políticament independent. Aquesta demanda li ve de la part d'alguns crítics de cinema francesos que havien tingut ocasió d'estar presents en alguns jurats de la Mostra de Venisa i havien vist com la ingerència dels governs feixistes alemanys i italians dinamitava la sel·lecció de pel·lícules. Els americans i els britànics donen suport a aquesta iniciativa ja que havien decidit de boicotejar la Mostra de Venisa, i hi veien amb França una oportunitat d’expendir-se.



La primera edició del festival havia de ser el setembre de l’any 1939 i tot estava llest per a que així fos. Però a dia 1 de setembre de l’any 1939 els nazis ocupaven Polònia i es va haver de suspendre. 


Així doncs es va poder celebrar per primera vegada del 20 de setembre al 5 d'octubre de 1946 a la ciutat costanera de Canas, a la Provença. Des de llavors s'ha celebrat cada any, llevat de l’edició de l’any 1968 que es va veure alterada pels fets del mai 68.


La primera pel·lícula premiada l’any 1939 va ser Union Pacific de Cecil Blount DeMille.



El festival de Canas és un festival de categoria "A" juntament amb els festivals de Berlin, Venesia, Donostia, Mar del Plata o Karlovy Vary.


El símbol de la palma (La Palme d’Or màxim guardó que s’atorga a la pel·lícula escollida per un prestigiós jurat entre les que estan en competició) és tret de l'escut d'armes de la ciutat de Canas, així com el lleó de la Mostra internazionale d'arte cinematografica di Venezia o l'ós de l’Internationalen Filmfestspiele Berlin. 

Al començament, la distinció més alta del festival va portar el nom de "Gran Premi del festival" i es materialitzava en un trofeu concebut per un artista de moda. 

El 1954, els organitzadors del festival van encarregar a diversos joiers una distinció que portés una palma, ja que aquest símbol és present en el blasó de la ciutat. El projecte guanyador va ser el de Lucienne Lazon. Un cop elaborat, l'any 1955 el premi va agafar el nom de "Palma d'or" i el va rebre per primera vegada el cineasta Delbert Mann pel film Marty. El seu sòcol i la seva configuració han evolucionat amb el temps: Thierry de Bourqueney la va modernitzar el 1992 i el 1997 va fer-ho Caroline Scheufele, presidenta de la joieria suïssa Chopard, que des d'aquella data manté l'exclusiva de la seva realització. La palma, d'un valor de 24 quirats, és fixada sobre un coixí en cristall abans de ser col·locada en un joier en marroquí blau.

L'any 1980 el cineasta Jean-Pierre Denis guanya la Càmera d'Or pel seu primer llargmetratge titulat Istòria d'Adrian, una pel·lícula a on el 75% va ser rodada en occità llemosí, i el 25% restant en francès.

Enllaços:







Fitxes relacionades



per ser un treball de joieria com la Palma d’Or:




per comptar també amb la presència de Chopard:




per no ser l’única cosa on Suïsa hi posa una pinzellada important:


Les vaques de la Val d'Aran



per haver-hi nazis emprenyant:

Uns nazis



per absorvir una mica la programació amb la suspensió del 68:

Festival d'Avignon



perquè ell hi va ser present a la primera edició:

Pablo Picasso



per ser-ne una ciutat turística:

Gent per la Còsta d'Azur





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada