dijous, 7 de gener del 2016

RÒCAFÒRT



RÒCAFÒRT






El ròcafòrt és un formatge occità del Roergue, concretament del poble que dóna nom al formatge: Ròcafòrt

Es tracta d’un formatge d'ovella que compta amb una AOC (denominació d'origen controlada) des de l’any 1925 i d’una AOP (denominació d’origen protegida) des del 1996. És un dels exemples més famosos de formatge blau.

Curiositats


Només els formatges madurats un mínim de tres mesos a les coves de la muntanya Combalon de la localitat occitana de Ròcafòrt i que segueixin les prescripcions de la denominació d'origen poden anomenar-se legalment com a ròcafòrt.


La llegenda explica que un pastor que es va veure sorprès per la tempesta es va refugiar a una d'aquestes coves, on hi va trobar un tros de formatge d'ovella florit per fongs que s'havia deixat setmanes abans i, empès per la gana i malgrat la repugnància per l'aspecte del formatge, se'l va menjar i el va trobar deliciós. Des d'aleshores s'hauria iniciat el costum de fer formatge d'aquest tipus.


En realitat sembla que l'elaboració de tal tipus de formatge té més de 2.000 anys d'antiguitat, tot i que la primera menció escrita que en trobem data del segle XI. Es diu, però que ja l’emperador Gaius Iulius Caesar havia apreciat molt un formatge blau degustat a la població de Sant Africa (a 15 km de Ròcafòrt). Altres celebritats que representa que han apreciat aquest formatge blau (es tractava ja de ròcafòrt?) des de l’antiguitat són: Tchårlumagne i Charles VI per posar alguns exemples. 


El ròcafòrt és blanc i tou, amb una floridura blava d'una estirp de fongs Penicillium roqueforti que només es troba a les coves de la muntanya Combalon. És molt saborós i ric en greix, proteïna i calci.


Es necessiten 4,5 kg de llet d'ovella de la raça La Cauna per fer un quilo de ròcafòrt. Aquestes ovelles es crien i es pasturen en el mateix departament de l’Avairon i també en els departaments veïns (de fins a 100 km a la rodona del poble de Ròcafòrt) tot i que la maduració del ròcafòrt només es fa a les coves de la muntanya Combalon.


El 2013 hi havia set empreses elaboradores: Roquefort Société i Roquefort Papillon en són les més importants, la resta corresponen a les marques Gabriel Coullet, Fromageries Occitanes, Vernières, Carles i Le Vieux Berger (essent les dues darreres les úniques de producció artesanal).


Diderot, a la seva «Grande Encyclopédie» del 1742 el qualifica com el «roi des fromages» i el «premier fromage de l'Europe».


Una colònia de roergats que van participar a la American Revolutionary War van contribuïr a la reputació d’aquest formatge als Estats Units d’Amèrica ja que es procuraven formatge del seu lloc d’origen. És així com ambaixadors i cònsuls americans afirmen que aquest formatge (occità!) juntament amb el champagne confomen la bona reputació de França als Estats Units d’Amèrica. Paradoxalment a finals dels anys 90 el formatge ròcafòrt va ser motiu de conflicte amb Europa i els Estats Units d’Amèrica ja que aquests volien aplicar a diferents productes europeus (entre ells el ròcafòrt per tractar-se d’un formatge de llet crua) unes taxes abusives com punició i venjança econòmica per la negativa de la Unió Europea d’acceptar carn de vaques hormonades provenent dels Estats Units. Això va portar al militant occità José Bové a encapçalar una acció de protesta a favor del ròcafòrt davant d’una fàbrica de McDonalds a Milhau que li va costar una sentència de 3 mesos de presó ferma. És en part també per això que el formatge ròcafòrt ha sigut una mica emblema i símbol de la resistència dels formatges elaborats amb llet crua davant dels elaborats amb llet pasteuritzada.




Enllaços:








Fitxes relacionades



per ser un altre formatge occità:




per ser un poble que dóna nom a un formatge:




per ser del mateix lloc que les ovelles que fan el Ròcafòrt:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada