dimarts, 9 de febrer del 2016

CABECON


CABECON







El cabecon és un formatge occità fet generalment amb llet crua de cabra, originari sobretot de les regions del Massís Central com les regions del Carcin, del Roergue, de l’Auvèrnhe i del Perigòrd.


Es tracta d’un formatge rodó i petit, de 4 a 5 cm de diàmetre i de 1’5 cm de gruix. És un formatge de pasta tova amb pell florida. No acostuma a pesar més de 40 grams i sol tenir pels volts del 45% de matèria grassa. 


Hi ha diferents varietats de cabecon.




Curiositats:


En francès es coneix aquest formatge com a Cabécou, però és una paraula afancesada a partir de la seva denominació original en occità. De manera estàndard, en occità se n’anomena cabecon, però segons la regió i el dialecte de l’occità també se n’anomena: cabecóu, cobecóu, cabrillóu, cabecó. Totes elles fan referència a la mescla del mot cabra / craba (en clara al·lusió a la seva matèria prima: la llet de cabra), i del mot fromatjon (per designar que es tracta d’un formatge petit).


El temps de maduració d’aquest formatge va des dels 10 dies fins a les 4 setmanes.


Hi ha diferents varietats de cabecons. Algunes d’elles son:


cabecon de Ròc Amador 
(o també conegut simplement com a Ròcamador, és el que té una AOC des del 1996) 


cabrecon de Lo Fèl

cabecon de Gramat

cabecon de Limotges

cabecon de Livernon





Enllaços:







Fitxes relacionades


per ser un altre formatge occità:



per tenir un cabecon que té una AOC:


Ròc Amador




     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada