dimarts, 28 de juny del 2016

LES VAQUES DE LA VAL D’ARAN


LES VAQUES DE LA VAL D’ARAN






Aquesta és una broma que fan els mirabèl·lus quan passen amb un tren imaginari transpirinenc (una línia de tren que no existeix!) per la Val d’Aran. Miren per la finestra i veuen un ramat de vaques. No sabem per què, però el públic sempre se’ns dóna per eludit…


Tanmateix no és casual que els mirabèl·lus trobin vaques a la Val d’Aran. I val a dir que aquestes són prou especials (i el nostre públic també és molt especial, només faltaria!)




Curiositats:


Als Pirineus trobem una raça de vaca que és la vaca Bruna dels Pirineus. Els seus orígens es situen a les comarques de la Val d’Aran, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. Prové d’una antiga fusió entre la vaca autòctona catalana i bovins de raça Parda Alpina procedents de Suïssa.


Les primeres fonts escrites que parlen d’importacions de vaques suïsses daten del 1922, però es tenen evidencies que al voltant del 1880 es van fer les primeres importacions, probablement a la Val d’Aran.


En un principi era una vaca de la que se'n pretenia extreure profit carni, làctic i de treball. El primer interès que es va perdre va ser el feiner deixant una vaca de profit carni i làctic i actualment només es cria per a la carn.


La producció i comercialització de carn d'aquesta raça es duu a terme com a producte d'Indicació Geogràfica Protegida. Es comercialitza amb la marca Bruneta sota la IGP Vedella dels Pirineus Catalans, aquesta identificació té una reputació i una qualitat concreta i la producció, la transformació o l'elaboració es realitzen en la zona geogràfica delimitada.


Fins al segle XIX al Pirineu la ramaderia bovina no era una activitat predominant. A causa de la fil·loxera es va abandonar el conreu de la vinya i la ramaderia fou una possible alternativa econòmica al tradicional conreu.


L’any 1920 ja es va celebrar el primer concurs de bestiar schwitz (suís) a la Seu d’Urgell, organitzat per la Mancomunitat de Catalunya.


L’any 1990 es va constituit la Federació Catalana de la Vaca Bruna dels Pirineus (FEBRUPI)


Al maig, a la Fira de Primavera de la Seu hi ha una exposició d'exemplars de vaca de raça bruna dels Pirineus.




Enllaços:







Fitxes relacionades



per no ser l’única cosa on Suïsa hi posa una pinzellada important:





per tenir també una festa al mes de maig:




per pasturar-hi al bell mig:

Pirinèus





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada