diumenge, 18 de desembre del 2016

L’ESTACIÓ DE TREN DE PERPINYÀ



L’ESTACIÓ DE TREN DE PERPINYÀ

ATENCIÓ! Això no és Occitània!






Per aquesta estació de tren hi passen els Mirabèl·lus… però no és Occitània! Estem a la Catalunya Nord, que tot i administrativament ser francesa, és culturalment i lingüística catalana.


És una estació ferroviària de la ciutat de Perpinyà a la Catalunya del Nord




Curiositats:



Aquesta estació va començar a funcionar l’any 1858.


El seu interior està decorat per Salvador Dalí, que va definir l'estació com «el centre còsmic de l'univers»:


« C'est toujours à la gare de Perpignan […] que me viennent les idées les plus géniales de ma vie […] L'arrivée à la gare de Perpignan est l'occasion d'une véritable éjaculation mentale qui atteint alors sa plus grande et sublime hauteur spéculative […] Eh bien, ce 19 septembre, j'ai eu à la gare de Perpignan une espèce d'extase cosmogonique plus forte que les précédentes. J'ai eu une vision exacte de la constitution de l'univers. L'univers qui est l'une des choses les plus limitées qui existe serait, toutes proportions gardées, semblable par sa structure à la gare de Perpignan. » 
« que l'Espagne pivote précisément – pas dans la zone de – mais exactement là où se trouve l'actuelle gare de Perpignan »


Un dels trens que fa parada en aquesta estació és el tren Salvador Dalí, un tren nocturn Elipsos que enllaça Barcelona amb Milàn.


El cantant occità Charles Trenet té una cançó dedicada a aquesta estació: À la gare de Perpignan.





Enllaços:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada