dimarts, 29 de setembre del 2015

EL PONT D’AVINHON


EL PONT D’AVINHON 

Lo pònt de Sant Beneset 






El pont de Sant Beneset (més conegut pel Pont d'Avinhon) està situat als afores d'Avinhon. És un pont construït entre els anys 1177 i 1185 sobre el riu Ròse, a la ciutat d'Avinhon a la riba esquerra. En el segon dels seus quatre arcs es va construir la capella de Sant Beneset i per sobre d'ella, la capella de Sant Nicolau. Està inscrit a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1995.



Curiositats: 


La llegenda diu: 

"Beneset era un pastor que vivia a Burzet. L’any 1165, quan aleshores ell tenia 12 anys, va rebre per ordre divina l’encàrrec de construir un pont a Avinhon per facilitar els pas dels pelegrins. Arran d’un eclipsi solar va tenir la visió de que li calia construir aquest pont. Pel camí, mentre anava tot decidit a fer el pont, un àngel es quedà a pasturar el seu ramat. Ja a Avinyó, va construir tot sol el pont: les autoritats civils i eclesiàstiques van negar-se a ajudar-lo. Llavors Benet va agafar una gran pedra i la va col·locar al seu lloc, dient llavors que ja havia començat la construcció del pont. La llegenda diu que just en aquell moment van esdevenir un seguit de miracles a la ciutat, fins a divuit: va haver-hi cecs que recuperaren la vista, morts que van resuscitar, coixos que començaren a caminar bé, etc.
Arran d'aquests fets, les autoritats van reconsiderar la seva opinió i van oferir ajut a Beneset, igual que altres nobles i persones que van fer donacions. Beneset va morir poc abans que el pont s'acabés. Després de morir, Benet fou sebollit al mateix pont, en una capelleta dedicada a Sant Nicolau de Mira, sant patró dels mariners, encara conservada en les ruïnes del pont."


De fet, el pont es construeix damunt d’unes antigues restes romanes. Aquest nou pont que va fer fer Sant Beneset tenia una longitud de 915 metres i constava de 22 arcs. 


Originàriament només els pilars eren de pedra i el tauler era de fusta. Va ser entre els anys 1234 i 1237 que es va fer tot de pedra. 


Però sembla ser que aquesta llegenda no és més que una excusa per amagar un astut peatge. Cal tenir en compte que aquest pont, a l’època, era un dels pocs passatges que hi havia per creuar el riu Ròse (calia fer kilòmetres per trobar un altre pas a no ser que es travessés per barca). Era un pont que feia de frontera entre l’Estat Pontifici del papat d’Avinhon i el territori francès. I a més a més durant molt de temps era l’únic pont que permetia el pas cap a la mar mediterrània des de Liyon. Era lloc de pas obligatori doncs per a molts viatgers i comerciants, els quals els calia pagar taxes i impostos… o ni que fos una almoina per a Sant Benezet. 


L’any 1407 s’esfondren dos pilars degut a les crescudes i fortes corrents del riu, que sovint provocava inundacions. La major part del pont era propietat del rei, que va fer reparar els pilars. Però a partir de l’any 1603 van tornar a esforndrar-se més pilars fins que, malgrat les reparacions, l’any 1669 una nova crescuda del riu n’esfondra gran part, enduent-se també les relíquies de Sant Beneset i deixa el pont pràcticament amb l’aspecte actual, amb tant sols quatre pilars. Les restes de Sant Beneset es van recuperar i des d’aleshores que estan a la ciutat d’ Avinhon.


La capella de Sant Beneset és un lloc de pelegrinatge. 


Aquest pont és molt famós per la cançó “Sous le pont d’Avignon”. Sembla ser que la famosa cançó que ens parla d’aquest pont remuntaria al segle XV. Se’n desconeix l’autor i l’origen. La versió infantilitzada consisteix en una ronda en la qual hi ha una part mimada entre les tornades a on es mimen diferents personatges i oficis. Sembla ser que originàriament es ballava a la vora del riu i això explicaria que algunes versions antigues parlin de “sous le pont” enlloc de “sur le pont”.


Aquesta cançó va esdevenir molt popular a partir de l’any 1853 quan el compositor Adolphe Adam l’incorpora dins la seva òpera còmica Le Sourd ou l'Auberge pleine


Després de cercar entre les lamentables versions infantilitzades, us en passem una de swinguera de la veu de Jean Sablon:




Més informació:







Fitxes relacionades



per ser el riu que hi passa per sota:

Un riu que neix a Arpitània i desemboca a Occitània




per ser forntera de l’Estat Pontifici:






per ser un lloc de pelegrinatge:


Verge de Lorda




per ser-ne aliments d'aquests pelegrins:

Aligòt

Armanhac



per ser-ne fill d'aquesta vila:

Teodòr Aubanèu





  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada