dimarts, 22 de setembre del 2015

VERGE DE LORDA


VERGE DE LORDA






Al poblet bigordà de Lorda hi ha una verge molt popular i coneguda: la Verge de Lorda, patrona dels malalts. Se’n celebra la seva festivitat el dia 11 de febrer. 


Curiositats:


El dia 11 de febrer de l’any 1858 una noia de 14 anys anomenada Bernadeta Sobirós i que vivia a Lorda, va tenir les primeres aparicions d’un total de 18 que li va fer la Verge Maria.


Es diu que aquell 11 de febrer la Bernadeta anava amb una de les seves germanes i una amiga seva pels marges del riu Gave de Pau per collir llenya. Degut a la seva fràgil salut la Bernadeta no va gosar creuar les gelades aigües del riu per passar a l’altra banda tal com van fer les seves companyes. Al quedar-se sola, des de la tuta de Massavielha (la cova de Massavielha) se li va aprarèixer per primera vegada la Verge Maria. 


Actualment en aquesta cova i hi ha una estàtua de la Verge Maria i és a dia d’avui un dels llocs de pelegrinatge més importants del món, amb un nombre de pelegrinacions que arriba entre els sis i vuit milions de pelegrins a l’any. 


Tal com ho relata la Bernadeta, la Verge Maria se li va presentar en gascó dient-li: “Que soi era immaculada concepcion", així com altres frases que li va anar dient al llarg de les aparicions, sempre en occità: "Anat béouè en a hount et vi laoüa" (d’aquí la importància de l’aigua de Lorda), etc. Tant és així que amb l’estàtua de la Verge Maria que actualment hi ha a la tuta de Massavielha hi ha la inscripció amb la grafia original: "Que soy era immaculada councepciou".


És molt cèlebre doncs l’aigua de Lorda per tenir propietats miraculoses. Diuen que a través de la Verge de Lorda i també per la seva aigua (bevent-la o banyant-s’hi), algunes persones s’han curat miraculosament de les seves enfermetats. L’aigua de Lorda es ven també en uns recipients amb la forma de la verge. 


L’any 1910 es va crear a Catalunya l’entitat religiosa Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes 


El santuari de Lorda, juntament amb el de Torreciutat, Montserrat i el del Pilar conformen la Ruta mariana

Més informació:





Fitxes relacionades



per ser un lloc de pelegrinatge:




per ser de les pocs personatges femenins d'aquest mapa (és que aquesta història tan masclista no ens ha deixat massa referents a l'abast):











   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada