dimarts, 15 de setembre del 2015

TARBA EN CANTA



TARBA EN CANTA







Aquest és el nom d’un dels festivals més importants que hi ha a Occitània sobre polifonia tradicional. Es celebra un cop a l’any  a la ciutat occitana de Tarba, normalment a principis de juny i durant un cap de setmana. 


Curiositats:



En totes les cultures trobem la presència de la veu cantada com a expressió cultural i identitària dins d’una tradició i sota formes i desenvolupaments molt diversos. La polifonia (que podríem definir com la pràctica d’un cant fruït de diferents melodies superposades) és una d’aquestes formes vocals que trobem de manera tradicional en moltíssimes cultures. 


Les zones del món on més tradició de polifonia tradicional hi ha són: l’Àfrica subsahariana, Europa i Oceania. 


A Occitània la polifonia ha estat molt present a nivell tradicional, especialment als Pirineus. Actualment es considera que les grans tradicions polifòniques del sud d’Europa son les de България, Sardigna, Corsica, Euskal Herria, Bearn i Bigòrra. El festival neix del fet que, si bé aquestes tradicions que hem anomenat son molt fortes, les dues darreres són les més desconegudes. Per això la ciutat bigordina de Tarba impulsa aquest festival: per donar a conèixer aquestes tradicions entre elles, i acostar-les al públic en general.


A part de les polifonies occitanes i del sud d'Europa, el festival acostuma a convidar polifonies d'altres indrets. 


En aquest festival no només gaudiràs com a públic de concerts molt especials i específics, sinó que també podràs assistir a les canteras, també programades dins del festival: trobades de cantadors espontanis que a les nits es troben en bars de la ciutat per cantar el repertori de les polifonies occitanes, tal i com es fa tradicionalment en aquests racons de la Bigòrra i del Bearn


Dins de la musicologia no queda del tot clar quins son els orígens històrics i evolutius de la polifonia: des de sempre s’ha cantat polifònicament? Va ser primer el cant monòdic i posteriorment apareix la polifonia? És la música tradicional la que influencia a la música eclesiàstica i culta que ens ha arribat a dia d’avui gràcies a la notació musical? O pel contrari és la nova moda de l’École de Nôtre Dame de Paris (s.XII i s.XIII) la que expandeix aquesta pràctica que voldrà ser imitada per tothom? 


Sigui com sigui, cal destacar que és a Occitània, concretament a l’abadia de Sant Marçau de Limòtges, on hi va haver un dels centres culturals que va cultivar els primers intents de polifonia (s. XI i s. XII) que més endavant va recollir l’École de Nôtre Dame de Paris.


Més informació:





Fitxes relacionades


per ser altres festivals de música i danses tradicionals:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada