dimarts, 20 de setembre del 2016

BOLHABAISSA


BOLHABAISSA







És una especialitat gastronòmica occitana originària de la Provença

Es compon del que diem sopa, però que -ben fet- és més aviat un guisat o un suquet, de peix de roca i marisc, i d'un plat a part amb aquests, bullits. 

Aquesta sopa es menja en dos plats, com és norma a la cuina dels pescadors del Mediterrani: primer el brou, que s'acompanya amb trossos de pa sec fregat amb all i una bona quantitat de salsa rolha, i a part els peixos bullits. 

La bolhabaissa, tal com es coneix avui dia, és una versió enriquida i aburgesada de l'original, de pescadors. Els suquets de peix d'aquest estil són molt antics i freqüents als pobles costaners de les cultures mediterrànies i europees.






Curiositats:



El seu nom en occità ve dels verbs bolhir (bullir) i abaissar (abaixar -el foc). Una traducció lliure seria xup-xup i fa referència a la manera de preparar-la, ja que es comença bullint per acabar coent-la a foc lent.


Es relaciona especialment amb la capital, Marselha, però també altres ciutats, com Seta i Tolon, es disputen qui la fa millor.


És molt paregut a la caldeirada portuguesa o el suquet de peix català.


És possible que l'origen d'aquesta sopa fóra una base procedent d'un rostit realitzat pel pescador a partir dels peixos que no venien al final d'un dia de mercat.


El fet d'afegir pa a les sopes és un costum antic comú a les gastronomies humils dels Països Catalans i Occitània, i en particular els crostons (trossets de pa sec o torrat) s'afegeixen no rarament a sopes, cremes i purés moderns.


Com ocorre amb el suquet de peix i altres plats populars, cada persona en té una recepta pròpia, i per exemple Paul Bocusse diu que hi ha tantes receptes de bolhabaissa com persones a Marselha i que tots els intents de fixar-ne una recepta han estat un fracàs. Algú, però, indica que hi ha tres ingredients bàsics que no poden faltar: el peix de roca, l'oli d'oliva i el safrà, tot i que no és difícil trobar-ne sense dos d'aquests ingredients.




Enllaços:






Fitxes relacionades


per ser també una sopa:

Òlha Aranesa



per ser un plat de mariners i pescadors:

La barca per marxar de Marselha






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada