dimarts, 27 de setembre del 2016

PAU CESANA



PAU CESANA





Va ser un pintor occità de la Provença molt important. Va néixer a Ais de Provença el 19 de gener de l’any 1839 i va morir a la mateixa vila el 22 d’octubre del 1906. Va ser un important membre del moviment impressionista i considerat un dels precursors del cubisme. 




Curiositats:



És considerat el fundador de la pintura moderna. Henri Matisse i Pablo Picasso l'anomenen "el pare de tots nosaltres". 


La polèmica entre l'art oficial i els nous pintors porta a la creació, el 1863, del Salon des Refusés, on es mostren obres no acceptades pel jurat oficial del Paris Salon. El Saló oficial, per la seva banda, va rebutjar totes les obres que, de 1864 a 1869, Pau Cesana hi presentà. Les seves pintures les trobem ja a la primera exhibició del Salon des Refusés, el 1863.


S’interessa molt per la natura i expressa el desig d'unir l'observació de la naturalesa amb la permanència de la composició clàssica. El paisatge de la Provença el captiva i arriba a fer sobre una vuitantena de quadres del Mont Venturi, muntanya que veia des de la finstra de casa seva.


El 1906, Cesana es desmaia mentre pinta a l'aire lliure durant una tempesta. Una setmana més tard, el 22 d'octubre, mor de pneumònia.


Després de la seva mort, el seu estudi d'Ais de Provença es converteix en un monument, l'Atelier Paul Cézanne, o els Lauves.


La vida del pintor ha estat recreada a través d'una biografia fílmica pel català Joan Olivé i Vagué.


Cézanne fa de pont entre l'impressionisme del segle XIX i el nou estil de principis del segle XX, el cubisme. Durant molts anys la seva obra només és coneguda dels seus antics col·legues impressionistes i uns quants artistes joves radicals de la línia del postimpressionisme, entre ells Vincent van Gogh i Paul Gauguin. Aquesta generació posterior accepta pràcticament totes les rareses de Cézanne. Són les exploracions de Cézanne de simplificació geomètrica i fenòmens òptics les que inspiraran Picasso, Braque, Gris i altres a experimentar amb visions múltiples, encara més complexes, d'un mateix tema i, amb el temps, amb la fractura de la forma.


Els bitllets de 100 francs francesos duien pintures seves. 

 Enllaços:






Fitxes relacionades


per haver-lo pintat una vuitantena de vegades:




i també per haver pintat el seu golf:

La barca per marxar de Marselha



perquè el consideraven com un pare:





perquè el va voler visitar per aprendre'n d'ell:

Auguste Renoir






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada