dimarts, 11 d’octubre del 2016

MASSÍS CENTRAL


MASSÍS CENTRAL







El Massís central és una regió elevada que deu el seu nom a la seva posició geogràfica al centre-nord d'Occitània, consistent en un conjunt de muntanyes i altiplans.




Curiositats:


És un massís d’origen volcànic. Els seus volcans, però, estan innactius des de fa 10 mil anys. Son cèlebres els volcans de l’Auvèrnhe.


També hi ha moltes zones calcàries donant lloc als famosos causses però també a un sòl pobre només apte per la pastura d’ovelles. 


Es tracta d’un massís d’orogènesi herciniana. Això últim vol dir que és un massís que es va formar molts anys abans que no pas els Alps i els Pirineus que son més recents. 


Antigament no hi havia hagut la necessitat d’anomenar aquesta regió elevada, i per tant no tenia cap nom específic. No és fins l’any 1841 que aprareix la noció geològica d’aquest conjunt de muntanyes. I és l’any 1903 que el geòleg occità Pau Vidal de la Blacha que la bateja com a Massís Central.


L’adjectiu de central fa referència a la centrelitat que ocupa dins d’Occitània. Respecte a l’estat francès, seria el centre-sud. 


L’any 1935 el lingüista occità Loís Alibèrt proposa un canvi de nom per anomenar-lo Massís Septentrional ja que pensava que els Països Catalans es podrien incloure dins d’Occitània. Aleshores estaria ocupant la part més del nord d’aquest territori. Finalment no ha estat així i sembla que l’apel·lació de Massís Central és la que més bé li escau. 


Finalment es tracta d’una zona abrupta i poc apta per l’explotació humana. Això ha fet que amb el fenomen de les migracions rurals cap a les ciutats el Massís Central sofrís una gran despoblació i poc a poc s’anés reforestant.


Al Massís Central hi trobem el Parc Nacional de las Cevenas, a part d’altres parcs naturals regionals. 


Es diu que en el Massís Central hi va viure la Bèstia de Gavaudan que va matar prop de 100 persones a mitjan segle XVIII.

Enllaços:






Fitxes relacionades



per ser una muntanya d'aquest massís:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada